MARNOTRAWSTWO


Na świecie istnieją miliony gatunków warzyw, a dziś zaledwie 10 ( słownie: dziesięć ) z nich stanowi 90% światowej produkcji rolniczej.

Onegdaj, i to stosunkowo nie tak dawno temu, w różnych miejscach na świecie, można było spożywać praktycznie tylko produkty lokalne i regionalne.

Obecnie, codziennie bezpowrotnie znikają z biosfery setki gatunków roślin i zwierząt, codziennie też ze światowej kultury skreśla się kolejne elementy - widać to doskonale na przykładzie regionalnych potraw, będących przecież ważną, ale i najbardziej chyba ulotną częścią naszej kultury materialnej.

W XX wieku zanikło lub wyginęło 75% wytwarzanych wcześniej w Europie produktów spożywczych, upraw rolnych i odmian zwierząt. W tym samym czasie w Ameryce aż 93%. Aktualnie na świecie ponad 33% odmian zwierząt hodowlanych jest na wymarciu. W ciągu ostatnich 100 lat zanikło 30 tysięcy odmian warzyw. Średnio co 6 godzin ginie jedna odmiana warzywa.

W efekcie wszystko się staje coraz bardziej jednorodne, a co za tym idzie, nudne i monotonne ( socjologowie określają to jako: “uniformizacja i standaryzacja smaków” ).